Sailing Club Feasibility Study

in

Sailing Club Feasibility Study

Our proposal for a new sailing club comprises a functional and robust concrete environment graduating down to the shore, with a lightweight timber structure above to form a open and social atmosphere for both members and non-members. We have chosen a two storey building, with the ground floor relating to the slope of the land, and taking into account the flood levels. This has allowed us to raise the terrace by two metres and create a better connection to the shore for observing races and parking boats.

The ground floor holds the wet facilities such as internal and external changing areas as well as storage, office/reception and meeting rooms. The ground floor has been designed to withstand large numbers of wet and muddy sailors as well as guests arriving for formal functions. The enclosed changing spaces are cellular and private, creating a contrast with the more open and public upstairs. The different wet and dry accesses to the ground floor create a clean environment.

The concept for the first floor is a lightweight pre-fabricated timber and glazed series of spaces which floats above the denser ground floor. A glazed high level strip to the changing rooms separates the cellular spaces from the ethereal structure above. The first floor aims to be more open and sociable creating a flexible and adaptable environment for different functions. A terraced balcony wraps around the building connecting the dry area of the restaurant with the wet bar for sailors. Stairs and a lift provide access from all sides of the building.