The Vinery

The Vinery

The Vinery is a new build sustainable house project in Hampstead.

The site is a sloping plot adjacent to Hampstead Heath. We have proposed a part sunken house split into two forms; private and public separated by a garden courtyard. Timber and glass bridges link the two parts of the house with a glazed enclosure dropping light to the bottom of the plan.

Programmatically the bedrooms are at the rear of the site to take advantage of thermal mass. Full height glazing wraps around the courtyard and terraced roof lights maximising light to the rooms with translucent glass shutters used for privacy. The living functions are at the front of the house with access to the kitchen garden above the garage and cycle store. The house is entered via a long thin courtyard which provided privacy to the entrance.
A perforated copper skin wraps around the house forming shutters, cladding and solar shading devices and a large sloping roof light at the top floor, the copper skin also acts as a frame for vines and planting to grow over, eventually we envisage most of the house being covered in greenery.

The lower floors of the house are in-situ concrete with the upper floors constructed from a timber frame with polished plaster internal finishes. A plane of bamboo timber folds through the house forming stairs, flooring and joinery. This dark wood contrasts against the lighter timber frame of the glazing.
The lower ground floor will accommodate the study, garage and media rooms with living and dining being above in the double height space. A balcony penetrates the front facade at dining level.

We are also proposing to use a host of sustainable strategies on the project ranging from solar thermal panels, rain water collection, vegetable gardens, green roofs, excellent air tightness, MVHR, low energy fittings and a highly insulated timber frame.